دستگاه ساکشن روغن موتور چیست؟
روشی قدیمی و منسوخ شده برای ساکشن روغن موتور وجود دارد. که این روش استفاده از پیچ کارتل موتور است اما امروزه در تعمیرگاههای به روز و مجهز استفاده از دستگاه ساکشن روغن مرسوم است. مکانیزم ساکشن روغن ایجاد خلاء به وسیله باد و در نهایت مکش روغن از انتهای مخزن روغن موتور خودرو که از این طریق عملیات ساکشن روغن به راحتی و بدون نیاز به باز و بسته کردن پیچ کارتل انجام میشود.
مزایای استفاده از دستگاه ساکشن روغن موتور :
- با در نظر گرفتن استاندارد روز دنیا نیازی به چال نیست.
- تمیز بودن محیط پارک خودرو با در نظر گرفتن اینکه برخی کارتل ها ضربه خورده و ناصاف میباشد و نشتی روغن دارد و با بست و از پیچ کارتل آسیب بیشتر می بیند.
- انجام دادن عملیات مکش و تخلیه روغن از روی موتور ماشین
- تمیز بودن محل و نریختن روغن سوخته در تعمیرگاه
- اندازه گیری کردن کامل روغن و اطمینان داشتن از میزان کاهش روغن
- مشاهده کردن روغن سوخته تخلیه شده از طریق صاحب خودرو نشان دادن وضعیت سلامت خودرو در راستای عدم مخلوط بودن روغن با آب یا مواد دیگر
نحوه عملکرد دستگاه ساکشن روغن موتور به شرح زیر می باشد:
بعد از اینکه دستگاه روشن میشود هوای داخل فانوس (شیشه ساکشن روغن) تخلیه شده و این افت فشار موجب می شود خلاً در فانوس (شیشه ساکشن روغن) روغن موتور به وجود بیاید. در همین راستا از طریق متصل کردن شلنگ تخلیه روغن از یک سمت به موتور ماشین و از سمت دیگر به مخزن دستگاه ساکشن روغن موتور جریان از فشار مثبت به سمت فشار منفی میرود و در نهایت روغن سوخته از موتور ماشین به مخزن دستگاه ساکشن روغن موتور تخلیه می شود. تقریباً بیشتر دستگاههای ساکشن روغن موتور فانوس را دارند. فانوس یا همان شیشه و یا محفظه شفاف ساکشن روغن موتور باعث می شود حجم روغن، رنگ و همچنین مشکلاتی از قبیل ورود آب به روغن موتور تخلیه شده برای تعمیرکار قابل مشاهده باشد و تا حد امکان از خسارات جلوگیری کند.
قطعات تشکیل دهنده اصلی دستگاه ساکشن روغن موتورها:
- سوپاپ اطمینان ساکشن روغن
- جعبه شلنگها و کانکتورهای تخلیه
- شیر تخلیه روغن از موتور به ساکشن
- مخزن اصلی پایین
- مخزن بالا یا شیشه فانوسی
- درجه های فشار سنج
- شیر تخلیه روغن از ساکشن به بشکه
- الکترو موتور یا دینام (در مدلهای برقی)
- قیف بالا (در مدلهای قیف دار)
انواع ساکشن روغن موتور
1- ساکشن روغن برقی با برق: خودرو مکانیزم عملکرد ساکشن روغن برقی با برق موتور با الکتروموتور که درونش قرار گرفته است که نیرویش را از باتری خودرو تامین کرده و خلا را ایجاد می کند ولی مورد استفاده جهت امداد خودروها و یا مصارف خانگی است. زیرا از لحاظ عملکرد، قدرت مکش کمتری نسبت به ساکشن روغن بادی و ساکشن روغن برقی (با برق شهر) را داراست و مناسب برای تعمیرگاهها و اتو سرویس ها نیست.
2- ساکشن روغن بادی: مکانیزم عملکرد این دستگاهها تنها از طریق باد است و نکته مثبتی که دارد این است که نیازی به برق ندارد پس دینام هم ندارد و در نهایت استهلاک کمتر و عمر بیشتری در مقایسه با ساکشن برقی دارد.
3- ساکشن روغن دو منظوره: ساکشن روغن دو منظوره عملکرد مکش و تخلیه ای شبیه به ساکشن روغنهای بادی و برقی دارد. تفاوت این مدل در این است که میتوان پس از تنظیم پیچ جداگانه روغن جدید را تزریق کرد.
4- ساکشن روغن برقی: مشابه ساکشن روغن برقی که با برق خودرو کار میکند. ساکشن روغن معمولی مکانیزم عملکردش با برق موتور با الکتروموتور که درونش قرار گرفته است که نیرویش را از باتری خودرو تامین کرده و خلا را ایجاد میکند اما نیازی به کمپرسور باد نداشته و پریز برق نیاز همیشگی ما برای کار با ساکشن روغن برقی است.
5- ساکشن روغن قیف دار: ساکشن روغن قیف دار هم مدلی برقی دارد و هم بادی و تفاوتش تنها در داشتن قیف بالای آن است و استفاده از قیف بالا تنها جهت مصارف تخلیه روغن از زیر پیچ کارتل زمانی که خودرو روی جکهای بالابر قرار دارد است که به وسیله لوله متصل به قیف روغن سوخته از زیر پیچ کارتل به مخزن اصلی منتقل میشود و عملکرد کلیاش با دستگاه های دیگر یکسان است.
6- دستگاه تزریق روغن: دستگاه تزریق روغن در اتو سرویس ها برای تعویض روغن خودروهای سنگین مورد استفاده قرار میگیرد و با در نظر گرفتن اینکه روغن جدید مورد استفاده برای خودروی سنگین حجمی نزدیک به 40 لیتر دارد و بوسیله اپراتور یا تعمیرکار حمل پیمانه های روغن سخت و سنگین است از دستگاه تزریق روغن ماشین سنگین، برای ریختن روغن به شکل اتوماتیک و با حجم مشخص شده استفاده شود. دستگاه تزریق روغن کامیونی هم به صورت برقی و بادی می باشد.
7- ساکشن روغن کامیونی/ ساکشن روغن کامیونی جک دار: این ساکشن روغن عملکردی مشابه ساکشن روغن برقی و بادی دارد و تفاوتش در مخزن بزرگتری که دارد میباشد که باعث میشود مورد استفاده برای خودروهای سنگین باشد. در ضمن بعضی از مدلهای دستگاه ساکشن روغن کامیونی جک دار است که مخزن بالای آن خم شده و هم سطح زمین میشود تا در زمان نیاز به تخلیه روغن از زیر پیچ کارتل به داخل مخزن از آن استفاده شود.